kereső
   
 

Vadételek Az őz, és elkészítése, Vadételek

A vadetelek.lapozz.hu oldal Az őz, és elkészítése kategóriájában 18 oldal található.
Információk az őzről, cikkek, tippek, valamint receptek az őzhús elkészítéséhez

 
Vasárnap őz pörköltet készítettünk, bográcsban, vörösborosan, ahogy kell. A hús amelyet kaptunk és 3 hónapja a fagyasztóban pihent, ideális volt pörköltnek, egy őzbak nyaka és bordái illetve egy kis gerinc. Megfelelően húsos, ámde jó csontos részek. Édesapám szerint pörköltöknél fontos, hogy legyen benne csont, hiszen ettől (is) lesz jó sűrű a szaft, a csontból kifő az enyv. Szerintem szín húsból is lehet kitűnő pörköltet főzni, de valóban nem árt ha van egy kis csont.
horasz.blog.hu/2007/06/11/oz_porkolt_borgacsban
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A napokban férjem egy vadász ismerősétől kapott egy jó nagy darab őzgerincet. Hétvégén családi összejövetel készül a lányomnál, Benedeket köszöntjük második születésnapja alkalmából. Nagyszülők, unokatestvérek, rokonok lesznek a vendégek, így úgy döntöttem, hogy elkészítem ezt az őzgerincet az ebédhez. A vadhúst pár nappal ezelőtt bepácoltam, hogy puha, omlós legyen a hús.
amari.blog.hu/2009/11/20/tuzdelt_ozgerinc
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
Az őzhúst ajándékba kaptuk, még nem készítettem, nem is ettem ilyet. Mivel nem tudtam, pontosan milyen része és mekkora mennyiség vár rám, egy vadas változatban gondolkodtam, annál is inkább, mert bizony jó régen ettünk ilyesmit. Tehát felszerelkeztem a szükséges fűszerekkel és a kertünkből már hiányzó zöldségfélékkel. Az ajándék egy szép kis karaj és két kisebb darab oldalas volt (bár nem tudom, az őz esetében így hívják-e ezeket a részeket). Ahogy vártam, kissé sovány, tömör, sötét hús. Végül is úgy döntöttem, hogy egy vadashoz illő pácba teszem a megtisztított húsokat, majd egyben sütöm meg másnap a sütőben. (Hosszabb pácolásra most nem kerülhetett sor idő híján). A húsra tehát került: fehér bors, borókabogyó, só, zellerzöld, babérlevél, fokhagyma, mustár, citromlé, olaj.
napmatka.blogspot.hu/2008/10/z-musttal-vadasan-zsemlegom ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
4 ek olajat egy fazékba felmelegíteni. 600 g felkockázott őz húst és 300 g apróra vágott hagymát pár percig pirítani rajta. 3 ek paradicsom pürét hozzáadni kicsit pirítani. Ezután felönteni 1, 5 l húslevessel és 60 percig főzni. Hozzáadni : 200 g Champion gombát (szeletelt), 200 g Pfifferling gombát (durvára vágva), 2 ek. Vadfűszer keveréket. Ezután 300 ml tejszínt hozzáadni és utána fűszerezni
finomlesz.blogspot.hu/2009/04/tejszines-oz.html
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A zsigeri szervek közül a leghasznosabbak (és viszonylag a legolcsóbbak) a magas tápértékű belsőségek: a máj, a szív, a vese, valamint a tüdő és a lép. A máj az egyik legkiválóbb táplálék, nemcsak fehérjét, szénhidrátot és zsírt, hanem sokféle vitamint (A, B12, K) és ásványi anyagot, kolint, valamint a vérképzéshez szükséges vasat és rezet is tartalmaz. Ez az étel természetesen nem csak őzmájból készíthető el, hanem bármilyen más májból is, pl. Nagyvadakból (vaddisznó, muflon, szarvas).
www.nosalty.hu/ozmaj_nimrod_modra_recept_28491
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
Egy héttel a nagy esemény előtt az őzgerincet a füstölt szalonnával megspékeled (spékelő tűvel vagy nagyon vékony pengéjű késsel). Egy nagyméretű alufóliát megolajozol, majd az őzgerincet megsózod és beszórod azzal a fűszerkeverékkel, amit a mozsárban összetörtél. A húst a fóliába jól betekered és egy nylon-zacskóban berakod a hűtőszekrénybe. A nevezetes napon (ne feledd, évente egyszer csinálod! ) a zöldséget felkarikázod. A húst forró olajon átforgatod, hogy szép piros legyen - tepsiben vagy nagyméretű lábosban - a fűszert le ne vedd róla! Ha már tepsiben van OK, ha nincs, most tedd bele a zöldséggel, hagymával együtt, és önts alá 1 dl vörösbort, majd légmentesen zárd le alufóliával. Közepes lángon párold úgy, hogy időnként belekukkantasz, ha levét elfőtte volna, kis vörösbort hozzáöntesz és megtekinted, hogy puhul. Amikor már majdnem jó, akkor 2 kanál olajon a kevés liszttel barna rántást készítesz, és az egész zöldséges raguszerűséget átteszed az előbbi nagyméretű lábosba.
www.mindmegette.hu/narancsos-oz-brandys-afonyaval.recept ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
A vajat a bográcsban felhevítjük, majd a csíkokra szeletelt őzcombot megpirítjuk benne. Sóval, borssal fűszerezzük, meglocsoljuk konyakkal, majd kiemeljük a húst. A megtisztított zöldségeket felszeleteljük, a vöröshagymát felkockázzuk és pecsenyezsírban megpároljuk. Hozzáöntjük a vörösbort. A húst újra beletesszük a mártásba, és még 30 percig pároljuk a gombával együtt. A tejszínt összekeverjük az áfonyalekvárral és belekeverjük a húsba. Sósburgonyával tálaljuk.
vip.gportal.hu/gindex.php
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
Ősszel megkezdődik a vadászati idény, s ma már nem számít kiváltságnak, ha az ünnepi asztalra vadakból készült ínyencségek kerülnek. Vadhúsból sütni, főzni, bizonyos kihívást is jelent a kísérletező háziasszonyoknak, uraknak, elsősorban türelmet, mert ezeket a húsokat általában több napig kell előkészíteni, pácolni; utánajárást, hiszen nem mindegy, milyen fűszereket, pácokat alkalmazunk; körültekintést, mert a hagyományos krumpli, rizs köretek helyett itt különleges kocsonyákkal, mártásokkal, párolt és sült gyümölcsökkel, zöldségekkel tesszük teljessé a vadhúsok finom zamatát. A vadhúsból készíthető ételeknek hagyományai vannak Magyarországon. Nem csak magyar ételekről van szó, külföldi mesterektől tanult ételeket, fogásokat is felhasználtak elődeink a magyar konyha színesebbé, értékesebbé tételének érdekében. A vadakat eleinte nyárson sütötték, de a XV. Századból fennmaradt feljegyzések szerint a vadételekhez szorosan kapcsolódó pácolás fogalma már akkor ismert volt. Akkor még a vadakat saját levükben pácolták és főzték. Mára a vadételeknek színes skálája öregbíti a magyar konyha hírnevét. A vadszárnyasok, az apró- és nagyvadak elkészítési módja sajnálatos módon nem közismert, pedig a vadakból készíthető ételek és ételkülönlegességek szép számmal képviseltetik magukat a nemzetközi és magyar konyha étlapjain. A legismertebb vadszárnyasok közé tartozik a fácán, a fogoly, a fürj, a vadkacsa, a vadliba, a vadgalamb és az erdei szalonka. A fácánfajták közül Európában az úgynevezett vadász- vagy örvös fácán a legelterjedtebb. A kakas húsa kedveltebb, mint a tyúké, nagyobb a tyúknál, és általában már egyéves korban, fiatalon vadászhatják.
bookline.hu/product/home!execute.action
Gyűjteménybe került: '11.05.11, ellenőrzés: '14.10.06.
 
A felcsíkozott húst összekeverjük a felcsíkozott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Ezután átöntjük a beáztatott római- vagy cseréptálba. A tejet, a tejföl és a tejszínt összeöntjük és annyi sóval ízesítsük, hogy az a szánk íze szerint egy CSAK egy kicsit legyen sósabb a kelleténél, majd hozzákeverjük a fűszereket és a bort, majd egyenletes eloszlatva a húsra öntjük. A tálat lefedve először közepes lángon sütjük 3/4-1 órát, majd kivéve a sütőből keverjük meg egy kicsit, ha kell, akkor pótoljuk tejjel az elfőtt levet és újra lefedve kis lángon süssük tovább. Mikor már majdnem kész, szintén tejjel elkevert tejszínnel(fele-fele) pótolhatjuk a elfőtt levet úgy, hogy az egyszer megrottyantva-készre sütve- sűrűn folyó szaftot adjon.
www.tutireceptek.hu/tarkonyos-ozragu
Gyűjteménybe került: '11.05.11, ellenőrzés: '14.10.05.
 
Hazánkban az őz vadászatának idénye június 1 és szeptember 15 között van engedélyezve. Az őzállomány szabályozását (a helyes ivararány és a kívánt kormegoszlás beállítását) valamint vadászszenvedélyünk kielégítését az őz okszerű vadászatával érhetjük el. A csíki vadászterületeken előbbre a bakok selejtezése folyik, majd augusztus 15-től az érmesek vadászata következik. (Ennek az intézkedésnek a helyességén már nagyon sokat vitatkoztak a szakemberek. ).
www.erdelyinimrod.ro/
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
Csodálatos felvételek, fotográfiák őzekről, őzbakokról, őzgidákról.
www.onlinephotographers.org/hu/oz
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
Az őzbordákat levágjuk a bordacsontról, megtisztítjuk, éles késsel a bordacsont mellett felszúrjuk. A sonkát és a leforrázott fácánmájat egész apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a főtt rizst, az egész tojásokat és a tejszínt. Fűszerezzük finomra vágott petrezselyemmel, fonnyasztott finom hagymával, sóval, borssal. Az egészet összekeverjük, és a felszúrt bordákba töltjük. A nyílást tűzőtűvel megtűzzük. A bordákat megsózzuk, borsozzuk és mustárral vékonyan bekenjük. Kb. 10 percig állni hagyjuk. Ez idő alap a friss zöldségköreteket vajon pároljuk és tálalásig melegen tartjuk Az őzbordákat natúr zsiradékban átsütjük, leöntjük a felesleges zsírt, 3-4 percig forró sütőben készre sütjük. A bordákat kivesszük, a serpenyőbe öntjük a vörösbort, erős tűzön beforraljuk. Amikor a borcukor kezd karamellizálódni, hozzáadunk 2-3 evőkanál mustárt, demiglacet, az erőlevest és jól kiforraljuk. Utánaízesítjük a mártást. Tálalásnál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg egyszínű tányérra tálaljuk. A tányér közepére kb. 2 evőkanál mártást öntünk, a bordákból a tűket eltávolítjuk és a tányér közepére rakjuk Vajban párolt zöldségekkel tálaljuk, vigyázzunk arra, hogy a színek jól harmonizáljanak egymással.
www.receptbazar.hu/recept/113
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A májat alaposan megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, lecsepegtetjük és kisujjnyi csíkokra vágjuk. A szalonnát apróra felkockázzuk, zsírjára pirítjuk. Megfonnyasztjuk benne a felkarikázott hagymát, a tűzről lehúzva elkeverjük benne a pirospaprikát, a paradicsompürét, a kicsumázott, felkarikázott paprikát, a hámozott, felaprított paradicsomot. Pici vizet öntünk hozzá, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük, végül zsírjára pirítjuk. Rádobjuk az őzmájat, gazdagon meghintjük törött borssal és majoránnával, erős tűzön, állandóan keverve megpirítjuk (mindössze 6-10 perc, ha túlpirítjuk, a máj megkeményedik! ). A legvégén sózzuk és azonnal tálaljuk! Ezt tessék szigorúan megtartani, mert három oka lehet annak, ha. A máj keményre sikeredik: túlpirítottuk, előre sóztuk, kihűlt. Pirított burgonyával vagy hagymás burgonyával körítjük, tejfölös-fokhagymás uborkasalátát, kovászos uborkát vagy paprika-paradicsomsalátát kínálhatunk hozzá.
www.receptbazar.hu/recept/172
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A húst alaposan megmossuk, szárazra töröljük, tenyérnyi szélességűre felszúrjuk, kívül-belül kissé besózzuk, borsozzuk. 1 fej hagymát finomra megvágunk, 1 ek. Olajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a megtisztított, felkockázott gombát, zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a héjából kinyomott kolbászmasszát, a langyos tejben megáztatott és jól kinyomkodott zsemlét, a tojást, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, jól összedolgozzuk, megtöltjük vele a húst, a nyílást erős cérnával bevarrjuk. Betakarjuk a vékony tarjaszeletekkel, megkötözzük, megszórjuk a durvára tört borókabogyóval, mélyebb tepsibe tesszük, leöntjük a maradék olajjal, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 °C) 50 percig sütjük - ha szükséges, kevés vizet öntünk alá. Ekkor mellédobjuk a felkarikázott sárgarépát és a maradék 2 fej hagymát, a hús tetejét megkenjük a tejszínnel, és további 45-50 percen át aranybarnása sütjük.
www.receptbazar.hu/recept/171
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A mazsolát beáztatjuk 2 dl borba. A combot bepácoljuk, majd csontjait eltávolítjuk, kívül-belül bedörzsöljuk sóval, borssal, zúzott borókabogyóval és kakukkfűvel, majd beletöltjük a mazsolát. Felcsavarjuk, megkötjük, és serpenyőben minden oldalát átsütjük. A zöldségeket felkarikázzuk, a hús mellé adjuk, majd 5 percig pároljuk. Utána felengedjük a borral, és készre pároljuk. A combot felszeletelve, a zöldségekkel és burgonyapürével kínáljuk.
receptelek.hu/receptek/recept_ozcomb-vadasz-modra_1433.p ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
Kivesszük a húst a pácléből, és 2 ujjnyi kockákra vágjuk a bordát úgy vágjuk össze, hogy a borda csontja kb 4 ujjnyi hosszú legyen és darabonként két borda fogja össze a húst. A pácléből kiszedjük a karikára vágott gyökeret, a vöröshagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Az edénybe, amelyikben a paprikást főzzük, beletesszük a disznózsírt, a húst, a vöröshagymát, fokhagymát, a karikára vágott gyökeret a pácléből aláöntünk egy kis bort és mindezt együtt pároljuk. Keverjük időnként, hogy "ne kapja oda". Amikor a hús puhulni kezd, levesszük a tűzről, kicsit pihenni hagyjuk és hozzákeverjük az őrölt paprikát. Hozzáöntünk egy kis páclevet beletesszük a csípős paprikát és "lassú tűzön" tovább pároljuk lassan hozzáadogatva a maradék bort.
www.webkorridor.hu/oz-paprikas.htm
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
Az őz Eurázsiában igen elterjedt. Az európai őz korábbi keleti irányban a Baltikum-Fekete-tenger között húzódott elméleti határig terjedt, napjainknak azonban már elérte az Ural-Volga vidékét. Előfordul Skandinávia déli részén, valamint Kis-és Elő-Ázsiában. A nálunk megtalálható alfaja Közép-Európa leggyakoribb és egyben legkisebb „nagyvadja”.
www.naturhun.hu/magyar/oz.html
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.
 
A napsütés és a koratavaszi nyugalom a friss nagykőrösi vetésekre csábítja őzeinket, így a létszámot megismerik vadászaink. Februárban az ivararány is ismert lesz, a barkás és az idősebb bakok is megszámolhatóak. A csapatokból márciusra az idősebb bakok távoznak. Az április végéig tartó agancstisztítás területharcokkal jár. A hivatásos vadászaink sűrűbben járják a Csókáserdei Vadászterületet. Figyeljük, merre húzódnak el a bakok a csapatok felbomlása után. Április elejére a két évesnél idősebb bakok letisztítanak. A Csókáserdei őzes területeken a májusi őzbakvadászat a megszokott.
www.csokaserdo.hu/vadaszat/vadaszat/oz-vadaszat
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.04.

info A vadhúsról általában info Az erdei szalonka elkészítése info Az őz, és elkészítése info Ételek vadnyúlból
info Fácán infó, receptek info Fürj és fogoly info Könyvek a témában info Szarvas és receptjei
info Vaddisznós ételek info Vadéttermek info Vadkacsa, vadliba

Vissza a/az Vadételek oldalra


Lapozz.hu címoldal | Szöveges hirdetés | Médiaajánlat | Üzenet a szerkesztőségnek


Helyezd el a lapozz.hu logóját oldaladon, kattints a logóra a kódért!



Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.

Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.