kereső
   
 

Vadételek A vadhúsról általában, Vadételek

A vadetelek.lapozz.hu oldal A vadhúsról általában kategóriájában 18 oldal található.
A vadhúsok általános jellemzői, elkészítésük jellegzetességei, vadhús-fűszer párosítások

A vadgazdálkodók bevételének jelentős része a vadhús értékesítéséből származik, az elmúlt időszakban viszont a nemzetközi értékesítési gondok következményeként a vadhús felvásárlói ára soha nem látott mélypontra esett.
www.agroinform.com/aktualis/Sajtofigyelo-Uj-rendelet-szu ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
A magyarok ősei Kelet-Európában már évezredekkel ezelőtt vadásztak rénszarvasra meg egyéb vadra, különösen prémes állatokra. Olyan vidéken éltek, ahol a prémvadászatnak nagy jelentősége volt. A finn-ugor szamojéd ősnép alakította ki például az íjascsapdát, tőlük terjedt el Szibérián át egész az Amur vidékéig. Hasonló volt a szerepük a deszkacsapda (finn nyelven: makki) kialakításában és elterjedésében. Az állattenyésztésre való áttéréssel egyidejűleg kialakul a védekező vadászat, amelynek fontos „eszköze” a verem. Egyik módja volt ez annak, hogy a nyájtól távol tartsák a farkast. Meg kell említenünk a madarászatot is – amely a sztyeppe lakóinak ősi vadászati módja –, amivel a magyarság a délkelet-európai pusztákon ismerkedett meg.
www.tankonyvtar.hu/historia-2000-01/historia-2000-01-081 ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '14.10.26.
 
A lényeg, hogy ha valamivel szűkösebben is, de vadászkonyha és vadételek azért még mindig léteznek. A vadhúsok elkészítése több időt vesz igénybe, mint a háziállatoké. Manapság a legtöbben a csirkét, a kacsát, a ludat a baromfiboltokban vásároljuk megtisztított vagy fagyasztott állapotban. De kapható bontott baromfi, vagyis külön a szárnyak, combok, mellek és külön árulják a belsőségeket: májat, tüdőt, szívet és a zúzát. Otthon a háziasszonynak különösebb gondja már nincs vele. A fagyasztott csirkét kiengedi a jégburokból, a bontott részeket, belsőségeket pedig hideg vízben, rendszerint a csap alatt újra megmossa…
ujszo.com/cimkek/izvilag/2007/01/05/vadaszkonyha-es-vade ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
A Polc.hu internetes áruház könyveket, hangoskönyveket, CD-ket, DVD-ket, e-könyveket és magazinokat kínál, állandó akciókkal, 15-20%-os kedvezménnyel, 1 napos futár házhoz szállítás mellett. Az oldalon Magyarország közel teljes könyvválasztéka megvásárolható, kényelmesen, online, néhány kattintással.
www.polc.hu/konyv/husetelek/AJJ
Gyűjteménybe került: '11.09.29, ellenőrzés: '14.10.17.
 
Forrás: 1996. évi LV. Törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról, 2007. évi XVI. Törvény, valamint a végrehajtásáról szóló 79/2004. (V. 4. ) FVM és 46/2006 (V. 31. ) FVM rendelet, a 7/2010. (II. 2. ) FVM rendelet a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. Törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4. ) FVM rendelet módosításáról, ill. Annak 3. számú melléklete
www.naptarak.com/naptarak_vadasz.html
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
A vadételek szerepe a régi, "paprika előtti" magyar konyhában sokkal meghatározóbb volt, mint ma. Az őszi vadszezon kitűnő alkalom arra, hogy újra felfedezzük a régen elfelejtett fűszereket és ízeket. A vaddisznóból, fácánból, vadnyúlból és őzből készült fogások elkészítése bonyolultabb, mint a szárnyasoké, Molnár Gábor, az Enoteca Corso étterem konyhafőnöke avatott be minket a vadhúsok elkészítésének titkaiba.
www.deluxe.hu/cikk/20081009/vadetelek_beszerzese_tarolas ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
A fagyasztott vadhús forgalmazásával foglalkozó Matusz-Vad Zrt. 12 százalékkal növelte értékesítésből származó nettó árbevételét tavaly az előző évhez képest, több mint 5, 4 milliárd forint forgalmat értek el 2009-ben.
www.gazdasagiradio.hu/cikk/39424
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
Sem a vadhús árát, sem az ízét nem kedveljük túlságosan – legalábbis erre lehet következtetni a hazai húspiaci folyamatokból. Pedig a természetet ismerők esküdnek rá: a vadon nevelkedett állatok húsa zamatosabb, mint az ipari körülmények között tenyésztett háziállatoké. Akárhogy is van, jelenleg a pénztárcánk szerint vásárolunk.
www.umvp.eu/
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
Kissé kilátástalan a magyar vadhúspiac helyzete: a hazai kereslet visszaesett, és külföldre sem szállítunk annyit, mint korábban. A magyar termékek - főként a magasabb ár miatt - hátrányt szenvednek a nemzetközi versenyben, s igazi kitörési lehetőség sem mutatkozik. A hazai és a nemzetközi válság a jelek szerint utolérte a magyar vadhúspiacot is. Az utóbbi időben ugyanis a vadhús iránti belföldi és külföldi kereslet egyaránt érezhetően visszaesett.
www.vadaszmester.hu/index.php
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
A vadon élő vad nem azonos kategória a tenyésztett vaddal, és különösen nem a házinyúllal. Alapvető ökológiai és ökonómiai különbségek vannak. Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen típusú állattenyésztésről van szó. Az állattenyésztés legfontosabb elemei, hogy folyamatosan megfigyelhető, ellenőrizhető – minőségi és mennyiségi tekintetben is –, valamint mód nyílik a tenyésztés bármely fázisában a kívánt beavatkozásra, az állat felhasználása előtt és után is vizsgálatok elvégzésére. A vadgazdálkodás, nem azonos az állattenyésztéssel, és nem tud megfelelni ugyanolyan jellegű elvárásoknak és előírásoknak.
www.vadaszat.net/tortenet/szakmai/vadhus.htm
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
Apróra vágott fehér és sárgarépát, vöröshagymát, egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. Ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük. Ezt a keveréket jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 15–20 percig főzzük, majd lehűtve a pácolandó húsra öntjük. Ügyeljünk arra hogy azt jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A vizes páchoz sót nem teszünk, mert a hús ettől elveszíti eredeti színét. Hűvös helyen érleljük néhány napot, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja. Használhatjuk szarvascomb, gerinc egészben, vaddisznócomb pácolására.
www.vadaszat.net/recept/irenke/pacok.html
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
A vadak húsa száraz, rostos, ezért előkészítése is több munkát és különleges gondosságot igényel. Az első lépés általában az érlelés, amikor is az állatot még a szőrében-tollában napokig hűvös (hideg), szellős helyen - rendszerint felakasztva - tartják. (Ez idő alatt az enzimek puhítják a húst. ) Ezt követi a nyúzás, vagy a tollak (száraz! ) eltávolítása, s szükség szerint a perzselés. A bontás, darabolás, majd mosás után a szárazra törölt hús további puhítása, illetve "zsírtartalmának növelése" a következő lépés. A kisebb madarakat ezért gyakran szalonnába burkolva sütik. (Betekerik a vékonyra vágott szalonnacsíkokba, majd - hőre nem olvadó zsinórral - gondosan átkötik. ) A vastagabb húsok lazítására-ízesítésére a spékelés szolgál, melynek során szalonnacsíkokat juttatnak a rostok közé. Több időt igényel, de több lehetőséget is kínál a vadak pácolása. E húsoknál az úgynevezett száraz (olajos) és nedves (vizes) pácokat egyaránt használhatjuk, de mindkettőt hideg helyen (pld. Hűtőben) kell végezni, s viszonylag hosszú ideig: az előbbi legalább 3-4, az utóbbi 5-7 napig is eltart. Ezalatt a hús szaftosodik, puhul, s a felhasznált fűszerek is teszik a dolgukat.
www.konyhamester.hu
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
A vadhús nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminban, nagyon kevés zsírt tartalmaz – és nem utolsó sorban különlegesen finom ízű. A vadhúsok íze különböző, de ez nemcsak a vad fajtájától függ, hanem attól is, hogy melyik évszakban van elejtve az állat. A hús színe sem egyforma: a fiatal vadé halványvörös, az öreg állaté sötétvörös. A fiatal és a nőstény állatok húsa mindig finomabb és jobb minőségű. (A hím állat húsa a mirigyeiből kibocsátott szag miatt nem olyan jó, sőt a párzó hím húsa nagyon kellemetlen szagú és ízű. ) A vadhúst két csoportra oszthatjuk: első- és másodosztályúra. Az első osztályú, a minőségi hús: a hátsó comb és a hát húsa. A másik csoportba a lapocka, szegy és a nyak tartozik.
baratno.com/view.php
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
A legjobbak az aromás erdei gombák, mint az ízletes vargánya és rokonai, a sárga rókagomba, a sötét trombitagomba, az ízletes tőkegomba, a gyűrűs tuskógomba. A jellegtelenebb gombákhoz adagoljunk erőteljesebb zamatú szárított gombákat, gombaporokat, kivonatokat, gombapépet, füstölt gombát. Természetesen valamennyi termesztett gomba is alkalmas a vadhúsokkal készítendő ételekhez.
www.netgombasz.hu/receptvilag/a%20la%20carte/vadhusok_go ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
Használhatjuk szarvas, őz, vaddisznó, muflon, zerge, vadkecske, de nyúl (comb, gerinc, vagy egyéb nagyobb darab húsok) egészben pácolására. A pácolást pecsenyék, sült-párolt húsok készítése előtt végezzük, de vannak, akik a pörköltek (bogrács) főzése előtt is pácolják a vadhúst (különösen a vaddisznóhúst). Egy akkora edényt készítünk el, amelybe belefér a pácolásra kerülő hús és a páclé úgy, hogy a húst teljesen ellepje és a pácolás során, a húst forgatni tudjuk. Egy jókora fazékba annyi vizet öntünk, amely elegendő, hogy az elkészült páclé a húst teljesen ellepje. Apró karikákra vágott fehér-és sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát, fokhagymát, valamint egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. A hús mennyiségétől függően ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük (ne vigyük túlzásba). Ezt a keveréket jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 15-30 percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, ezután az adalékokkal együtt az elkészített edénybe, a pácolásra kerülő húsra öntjük. Ügyeljünk arra, hogy a húst jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A páchoz sót nem teszünk, mert a hús elveszíti eredeti színét. Hűvös helyen érleljük néhány napot, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja. Pácolás után, a húst lemossuk hidegvízzel, de ne áztassuk.
www.webkorridor.hu/vadpac.htm
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
A vadhús nagyon egészséges táplálék: magas ásványi anyag- és vitamintartalma alacsony zsírtartalommal párosul, és különleges íze valóban megéri az elkészítésére fordított munkát.
www.nana.hu/recept/receptek/vadat-s-mi-jo-falat-41480.ht ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
A fácántyúk kibocsátás esetében vadászható, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit és a hasznosítás mértéke, feltételei mellett a vadászat kibocsátóhelytől mért körzetét is.
www.naperd.hu/nesz/index.php
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.
 
Egyre több mélyütést kénytelenek elkönyvelni megyénk vadásztársaságai. A gazdasági válság hatására megcsappant a külföldi vendégvadászok száma, másrészt a vadhús ára egy évvel ezelőtt soha nem látott mélypontra csökkent, s azóta ott is maradt. Márpedig a két tétel jelenti a vadgazdák éves árbevételének a döntő részét. Ezeket a kieséseket lassan lehetetlen lesz ellensúlyozni, fakadt ki lapunknak Pap Gyula, a Veszprém megyei vadászkamara elnöke.
naplo-online.hu/gazdasagivalsag/20091026_osszeomlott_vad ...
Gyűjteménybe került: '11.05.10, ellenőrzés: '15.03.30.

info A vadhúsról általában info Az erdei szalonka elkészítése info Az őz, és elkészítése info Ételek vadnyúlból
info Fácán infó, receptek info Fürj és fogoly info Könyvek a témában info Szarvas és receptjei
info Vaddisznós ételek info Vadéttermek info Vadkacsa, vadliba

Vissza a/az Vadételek oldalra


Lapozz.hu címoldal | Szöveges hirdetés | Médiaajánlat | Üzenet a szerkesztőségnek


Helyezd el a lapozz.hu logóját oldaladon, kattints a logóra a kódért!Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.

Hirdessen a Lapozz.hu oldalain olvassa el médiaajánlatunkat.